Vatandaş dolandırılmaktan korkuyor!
VATANDAŞLAR, TAPU DAİRESİ’NE BAŞVURMALI”… Tapu ve Kadastro Dairesi Müdürü Arif Ozankaya, vatandaşların satın almak istediği taşınmaz malın daha önce sözleşmeyle satılıp satılmadığını, ipotekli olup olmadığını veya üzerinde ara emri gibi herhangi bir engelin olup olmadığını anlayamayacağını belirterek, vatandaşların, bunun için Tapu Dairesi’ne gitmeleri gerektiğini söyledi “YASAL ZORUNLULUK GETİRİLMELİ”… Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, vatandaşların, taşınmaz mal satın alacağı zaman herhangi bir sorun yaşamaması için avukat kullanması gerektiğini belirtirken, Avukat Mustafa Asena da satış mukavelelerinin yeterince araştırılmadığını ve bu konuda yasal bir zorunluluğun getirilmesi gerektiğini vurguladı “YASA REVİZE EDİLİRSE SORUNLAR ÇÖZÜLECEK”… Kıbrıs Türk Emlâkçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur ise emlak sektöründe yaşanan sahtecilik olaylarından dolayı hem Tapu Dairesi çalışanlarının, hem de konut satın almak isteyen vatandaşların çekincelerinin bulunduğunu ifade ederek, Emlakçılar Yasası’nın revize edilmesiyle tüm sorunların çözüleceğine işaret etti Ahmet KARAGÖZLÜ İşadamı Mehmet Eminoğlu’nun sahte vekaletnamelerle bazı taşınmaz mallar ve nakit paraların devrini üzerine yapmakla suçlanmasının ardından konut satın almak isteyen birçok vatandaş endişeye kapıldı. Emlak sektöründe birçok sahtecilik olayının gün yüzüne çıkmasıyla birlikte bin bir güçlükle bankalardan kredi çekerek borçlanmaya çalışan vatandaşlar, satın almak istedikleri evin bir başkasına ait olma ihtimaline karşı tedirginlik yaşıyor. KIBRIS’a konuşan uzmanlar ise vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamaması için satın almak istedikleri evlerle ilgili önceden araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor. Tapu ve Kadastro Dairesi Müdürü Arif Ozankaya, vatandaşların satın almak istediği taşınmaz malın daha önce sözleşmeyle satılıp satılmadığını, ipotekli olup olmadığını veya üzerinde ara emri gibi herhangi bir engelin olup olmadığını anlayamayacağını belirterek, vatandaşların bunu öğrenebilmesi için Tapu Dairesi’ne gitmeleri gerektiğini kaydetti. Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur ise Emlakçılar Yasası’nın revize edilmesiyle vatandaşların bu çekincelerinin giderileceğine işaret etti. Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, vatandaşların taşınmaz mal satın alacağı zaman herhangi bir sorun yaşamaması için avukat kullanması gerektiğine dikkat çekti. Avukat Mustafa Asena ise satış mukaveleleri hazırlanırken, satışı yapılacak olan malın yeterince araştırılmadığını belirterek, bu konuda yasal bir zorunluluğun getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Ozankaya: Vatandaşlar görevli memurlardan bilgi almalı Tapu ve Kadastro Dairesi Müdürü Arif Ozankaya, özel bir şahıstan veya firmalardan konut almak isteyen vatandaşların, satın almak istediği taşınmaz malın daha önce sözleşmeyle satılıp satılmadığını, ipotekli olup olmadığını veya üzerinde ara emri gibi herhangi bir engelin olup olmadığını anlayamayacağını söyledi. Ozankaya, vatandaşların bunu öğrenebilmesi için Tapu Dairesi’ne giderek oradaki görevli memurlardan bilgi alması gerektiğini kaydetti.
Vatandaşların ayrıca kayıtlı mal sahibinden “mal serbestisi, temiz” belgesi de isteyebileceğini belirten Ozankaya, “Yine de en garanti ve doğru yaklaşım, vatandaşların bizzat görevli memurlardan bilgi alınmasıdır” şeklinde konuştu. Vekaletnamelerle devirlerde ise görevli memurların söz konusu malın iptal olup olmadığına baktığını ifade eden Ozankaya, “Vatandaşlar bir mal satın alacaksa, parayı, o malı devraldığında ödemelidir. Ancak bazı vatandaşlar, mal satın alacağı şirkete veya şahıslara güvendiğini için bunu yapmıyor” dedi.
Sungur: Emlakçılar Yasası revize edilirse sorunlar çözülecek Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, emlak sektöründe yaşanan sahtecilik olaylarından dolayı Tapu Dairesi çalışanlarının özellikle vekaletnameler konusunda büyük korku yaşadıklarını söyledi. Sungur ayrıca konut satın almak isteyen vatandaşların da çekincelerinin olduğunu belirterek, vatandaşların bir malın daha önce başkasına satılıp satılmadığını anlayamayacağını dile getirdi. Emlakçılar Yasası’nın revize edilmesiyle vatandaşların çekincelerinin giderileceğine işaret eden Sungur, “Yasanın çalışması durumda tüm sorunlar çözülecek” şeklinde konuştu. Sungur, vatandaşların ev satın almaya gittiklerinde, mal sahibiyle bizzat kendilerinin anlaşma yaptığını belirterek, esas sorunun bu durumdan dolayı yaşandığına dikkat çekti. “Satıcı ve alıcı direkt temasta olmamalı” Sungur, Emlakçılar Yasası’na göre, bir vatandaşın mal satın alabilmesi için sözleşmenin, emlakçılarda hazırlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca sözleşmede herhangi bir sorun olması durumunda ilgili avukatla emlakçının sorumlu tutulduğuna işaret eden Sungur, böyle bir olayın olması halinde polisin ilk olarak emlakçıyı içeri atacağının altını çizdi. Sungur, Emlakçılar Yasası’nın 2007 yılında hayata geçmesine rağmen uygulamada sıkıntı yaşandığını söyledi. Satıcı ve alıcının direkt temasta olmaması gerektiğini dile getiren Sungur, şöyle devam etti: “Bu yasa, emlakçının satış yaptığı sözleşmeyi, 21 gün içerisinde Tapu Dairesi’ne götürmesi gerektiğini emrediyor. Yani emlakçılar bunu yapmaya mecburdur. Eğer bir emlakçı bunu yapmaz ve sattığı malı bir başkasına da satmaya çalışırsa bu direkt dolandırıcılığa giriyor.” “Vatandaş parayı kayıt yaptığı sırada ödemeli” Sungur, vatandaşların herhangi bir sorun yaşamaması için satın almak istediği konutun parasını Tapu Dairesi’nde kayıt yaptığı sırada ödemesi gerektiğini söyledi. Vekaletnameler konusuna da değinen Sungur, vekaletnamelerin noter tarafından onaylanması gerektiğine işaret etti. Sungur, vatandaşların içinde herhangi bir şüphe olması durumunda noterden onaylanan belgeleri kaymakamlıklarda mühürletebileceğinin de altını çizdi.
Esendağlı: En sağlıklı yöntem avukat kullanılmasıdır Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, vatandaşların taşınmaz mal satın alacağı zaman herhangi bir sorun yaşamaması için Tapu Dairesi’nde iyice araştırma yaptırması gerektiğini ifade etti. Esendağlı, bir malın üzerinde ipotek gibi herhangi bir engelin olup olmadığının ancak Tapu Dairesi’nden öğrenilebileceğine dikkat çekti.
Vekaletnamelerin sahte olup olmadığını yönelik tasdik memurunca teyit edilmesi gerektiğini belirten Esendağlı, vatandaşların içinde şüphe olması durumunda ise avukatların görevlendirilmesi gerektiğini söyledi. Avukatların sadece kötü olaylarda değil, hukuksal olaylarda da görev yaptıklarını belirten Esendağlı, “Vatandaşlar adına en sağlıklı yöntem avukatların kullanılmasıdır” dedi.
Asena: Vatandaşlar Tapu Dairesi’nden bilgi alamıyor Avukat Mustafa Asena, satış mukavelelerinin, satın alınacak olan malın kime ait olduğu ve üzerinde ipotek olup olmadığının iyice araştırılmasından sonra imzalanması gerektiğini söyledi. Asena ayrıca, mukavelelerin, avukatların önünde yapılmasının da şart olduğuna vurgu yaptı.
Ülkemizdeki avukatların her zaman araştırma belgesi almadıklarına işaret eden Asena, vatandaşların bu bilgileri Tapu Dairesi’nden alamadığını, çünkü görevli memurların kendilerine ‘avukat gelsin’ dediğini ifade etti. Asena, vekaletnameyle satışlarda ise vekaletnamenin tasdik memuruna götürülmesi gerektiğini belirterek, “Tasdik memuru vekaletnameyi onaylarsa sıkıntı yaşanmaz” dedi. “Yasal zorunluluk getirilmeli” Asena, mukaveleler hazırlanırken satışı yapılacak olan malın yeterince araştırılmadığını yineleyerek, bu konuda yasal bir zorunluluğun getirilmesi gerektiğini vurguladı. İngiltere’de satış mukavelelerinin bizzat avukatlar tarafından yapıldığını belirten Asena, mukavelede herhangi bir sorun yaşanması durumunda da avukatların sorumlu tutulduğunu, bunun da avukatların daha dikkatli olmasını sağladığını ifade etti.
Kıbrıs Gazetesi