KTBB heyeti Ankara’da gerçekleşen I. Arabuluculuk Şurasına katıldı
Kıbrıs Türk Barolar Birliği heyeti, 29-30 Kasım 2024’te Ankara’da gerçekleşen I. Arabuluculuk Şurasına katıldı.
Şuuranın ikinci gününde Kıbrıs Türk Barolar Birliği adına Konsey Başkanı Sn. Av. Hasan Esendağlı tarafından yapılan sunumda, arabuluculuğun kayıtlı avukatlara münhasır olmasının önemi vurgulamış ve arabuluculuk sisteminin KKTC’de uygulanabilirliğiyle ilgili Barolar Birliğinin değerlendirmeleri paylaşılmıştır.
Bu kapsamda sistemin Anayasa’nın “Hak Arama Özgürlüğü ve Yasal Yargı Yolu” başlıklı 17’inci maddesi ile çelişip çelişmediği hususunda, arabuluculuğa başvurmanın zorunlu veya dava açma ön koşulu olmaması halinde, halihazırda KKTC’de uygulanan tahkim ve hakem gibi metodlara benzer olarak arabuluculuğun da Anayasa’nın 17’inci maddesine aykırı olmadan uygulanabileceği değerlendirilmiştir.
Arabuluculukla ilgili yetkilerin kim tarafından kullanılacağı, kurum veya teşkilat yapısının ne şekilde oluşturulacağı sorunuyla ilgili ise, arabulucuların icrai meslek yapan avukatlar arasından atanacağı hususundaki yargı ve yasama kesimlerinde sağlanan mutabakat da göz önüne alınarak, arabuluculuk mevzuatında oluşturulacak teşkilatın konumlandırılması için mevcut yargı sistemimiz içerisinde en elverişli çatının Barolar Birliği çatısı olduğu vurgulanmış, arabulucuların eğitim ve sınav işlemlerinin de Fasıl 2 Avukatlar Yasasında avukatlarla ilgili benzeri kurallara paralel olarak Barolar Birliği tarafından düzenlenebileceği belirtilmiştir.
Sunumun tümüne linkten ulaşılabilir: https://youtu.be/a8gVBvXSOV0?si=01bcTgYwHiitwogT