Esendağlı: İşverenin ödeneksiz izne çıkarma hakkı yoktur.


Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı canlı yayın konuğu olduğu Damla Dabis’in programında özel sektör çalışanının bu süreçte yaşadığı mağduriyetleri yasal mevzuat çerçevesinde değerlendirdi. Esendağlı, özel sektörde işverenin ödeneksiz izne çıkarma hakkının olmadığını açıkladı.

Kıbrıs Postası – NADIRE BAHADI

Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı Mayıs Tv’de Damla Dabis’in sorularını yanıtladı.

Özellikle içerisinde bulunduğumuz sürede özel sektörün işsiz kalarak yaşadığı mağduriyet ilgili yasal mevzuatı değerlendiren Esendağlı önemli açıklamalarda bulundu.

Bu süreçte sokağa çıkma yasağının yasal olarak doğru ve tartışılmaz halde gerekli olduğunu belirten Esendağlı, sokağa çıkılmaması gereken bir dönemde olduğumuzu kaydetti.

Özel sektörde özellikle bu dönemde en çok müstahdem olarak çalışanların hakları hakkında dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Esendağlı, özel sektörde işverenin ödeneksiz izne çıkarma hakkının olmadığını açıklayarak, “benim tavsiyem, önerim ve beklentim, tüm işverenlerin çalışanları ile mutabık kalarak ve onlara bir takım imkanlar sağlayarak önlemler almasıdır” şeklinde konuştu.

“SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA UYMAYANLARA İŞLEM YAPILMASINDA YASAL ENGEL YOK”

Hasan Esendağlı katıldığı programda, kendisine sorulan sokağa çıkma yasağı ile ilgili soruları da cevapladı. Kısmi sokağa çıkma yasağının yasal mevzuata dayandığını ve bununla ilgili bir emirname yayınlandığını belirten Esendağlı, buna uyulmaması halinde para cezası yanında hapislik cezası verilebileceğini söyledi.

Uymayanlar konusunda işlem yapılmasında yasal olarak bir engel olmadığını belirten Esendağlı, Bakanlar Kurulu’nun ve polisin bu konudaki uygulamasının yasal olarak doğru ve tartışılmaz halde haklı olduğunu söyleyerek, “çünkü sokağa çıkılmaması gereken bir dönemdeyiz” dedi.

“İNSANLARIN SIFIR GELİRLE BU SÜRECİ GEÇİRMESİNE YOL AÇMANIZ BİZİM İÇ MEVZUATIMIZDA YOK”

Çalışma hayatı ile alakalı bir takım gelişmeler ve olumuz gelişmelerin beklendiğini ifade eden Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, yakın bir şekilde gelişmeleri takip ettiklerini kaydetti. Bir kategorinin serbest ve bağımsız çalışan insanların ne olacağı ile alakalı olduğunu, bir kategorinin ise özel sektörde müstahdem pozisyonunda çalışanların ne olacağı belirsizliği olduğunu ifade eden Esendağlı, “İşten çıkarılabilirler mi? Özel sektörde iş güvencesi yok, normal zamanda da yok olağan üstü zamanda da yok. İşten çıkarılabilirler ama yasal olarak ödenmesi gereken hakları mevcuttur” ifadelerine yer verdi.

“Dikkat edilmesi gereken noktanın, işverenin çalışanı işten çıkarmayıp çünkü çıkarırsa tazminat ödemesi gerekir “ben seni ücretiz izne ayırdım” deme hakkı olmadığıdır.  Burada çok yanlış bir kamuoyu oluştuğunu fark ettim” şeklinde konuştu.

Aynı yanlış algının devletin vereceği bin 500 TL’lik destekte de yaşandığını belirten Esendağlı, “bu destek konusunda KKTC ve TC uyruklulara bin 500 TL verilecek 3’üncü ülke vatandaşlarına bir şey verilmeyecek vay efendim onlar nasıl geçinecek ya da bin 500 TL ile geçim mümkün olabilecek mi?” algısının oluştuğunu bu söylemden de işverenin maaş vermeyip sadece devletin ödeyeceği algısı ile hareket edildiğini ifade etti.

“Böyle bir şey yok, işverenin maaş ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldıran bir yasal düzenleme yok” diyen Esendağlı, “eğer sizin çalışanınızsa bu maaşı ödemekle mükellefsiniz. İstisna ne? 15 gün boyunca yarı maaş ödeyebilirsiniz. Bunun dışında maaş kesintisine gitme, hele hele “ben seni ücretsiz izne çıkardım, 3 ay 5 ay sonra geri çağıracağım” diyerek insanların sıfır gelirle, ama işten çıkarılmadan ve tazminat da almadan bu süreci geçirmesine yol açmanız bizim iç mevzuatımızda yok” dedi.

Bu konu da iyi bir alternatifte olmadığını belirten Esendağlı, “İnsanları ücretsiz izne çıkarmayın. Bu doğru, peki bunun alternatifi nedir? İnsanları işten çıkarın. Bu da kötü bir seçenek ama en azından insanlara tazminat ödenecek” şeklinde konuştu.

“ÇALIŞANA DA BİR MİKTAR TERCİH HAKKI SUNULMALIDIR”

Esendağlı tüm işverenlerin çalışanları ile mutabık kalarak ve onlara bir takım imkanlar sağlayarak önlemler alması gerektiği konusunda tavsiyede bulundu. Çalışana da tazminatı ile alakalı, maaşı ile alakalı, izin durumu ile alakalı bir miktar tercih hakkı sunulması gerektiğini belirten Esendağlı, işverenin çalışanla mutabakat sağlaması önerisinde bulunda. “Aksi takdirde işin sonunda herkesi çok ciddi hukuki ihtilaflar bekleyecek bu kaçınılmazdır” dedi.

Esendağlı, öncelikle korunması gerekenlerin müstahdem pozisyonunda çalışıp sadece bir maaşla geçimini sağlayanlar olduğunu ifade etti.